Sztálin · Simon Sebag Montefiore · Könyv (2024)

kaporszakall>!

++

20*


2022. október 18., 01:00

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

Elsőrangú munka; az eddigi legjobb, amit Sztálinról olvastam. Bár a szerző történész, de a nagy történelmi eseményekkel ez a könyv csak röviden foglalkozik. Legfőbb célja bemutatni e tömeggyilkos hóhér, valamint környezetének, családtagjainak, munkatársainak és kisebb rangú alattvalóinak pszichológiáját.

Mint ilyen – lényegében történelmi lélekelemzés – erősen eltér a másik, általam nagyra tartott monográfiától (Baberowski: Felperzselt föld), amely inkább politikai és szociológiai szemszögből vizsgálja Sztálin rémuralmát. Ez a mű viszont nagy súlyt helyez Sztálin és környezetének pszichés mozgatórugóira; mind magáról a vezérről, mind családtagjairól, mind munkatársairól részletes portrét ad, bemutatja jellemük fő jellegzetességeit, viselkedésük változásait. Számtalan – a laikus olvasó számára ismeretlen – kisebb, kevésbé jelentékeny figuráról is remek mikroportrét kapunk.

A régi bolsevikok közül különösen érdekes Sztálin szinte végig legszorosabb munkatársának, Molotovnak, a leggerincesebb, a tömegpusztításban legkevésbé bűnös Mikojannak, illetve a trónt kishíján megöröklő, nagyon intelligens, nagyon gátlástalan és nagyon gonosz Berijának a sokoldalú ábrázolása; de a Politbüró többi tagját is közelről megismerhetjük.

Kódex méretű, apró betűs, nem könnyen emészthető írás; én – mint a történelem iránt érdeklődő, s abban nem egészen járatlan laikus – gyakorlatilag három (szabad) nap alatt végeztem vele, de elolvasása – érdekessége ellenére – kemény munka volt. Rengeteg adat, ismeretlen mellékszereplő, interjúkból és friss levéltári adatokból származó személyes információ, jellemző epizód bukkan fel a lapokon – így a történelem terén kevésbé jártas molyoknak legalább egy hét olvasási időt javaslok, de ha nem szabadságos időszakban, hanem munka után olvassák, a két-három hét sem sok. Viszont érdemes rászánni az időt, s aztán elgondolkozni az olvasottakon.

Mert ami a múlt század első felében a Szovjetunióban történt, az megismétlődhet máshol, máskor.

Új hozzászólás

Zsuzsi_Korándi>!

++

3*


2016. március 8., 18:31

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

…. nem egy könnyű olvasmány, de rendkívüli is a maga nemében, átfogó, ha az ember belekeveredik ki kivel van még egy ilyen névjegyzék is van az elején, de amúgy meg szinte ott van percről percre…és ami még fontos hogy nem száraz, de tényközlő, és időközönként meg megcsillan az a jó öreg akasztófahumor…

Új hozzászólás

3 hozzászólás

szeretemakönyveket>!

1*


2010. augusztus 23., 13:57

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

Pompás könyv,nemcsak a sok új információ miatt,hanem már csak azért is mert nem foglal egyértelmű állást Sztálin milyenségével kapcsolatban. Érdekes, mert számos új dolgot tár elénk a nemrég megnyitott sztálini archívumok dokumentumai alapján.
Ajánlom annak akit érdekel az orosz történelem eme „nagysága”.

Új hozzászólás

2 hozzászólás

szikszai_2P>!

++

1*


2017. április 23., 20:43

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

Remekmű Sztálinról! Új oldalról mutatja be a zsarnokot. Széleskörű tényfeltáró munka. Érdekes olvasmány!

Új hozzászólás

Hanging_Moss_9102>!

++

1*


2013. január 10., 20:05

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

Remek könyv. Csak ajánlani tudom. Hihetetlen, milyen részletesen mutatja be az író Sztálin és közvetlen környezetének a mindennapjait. Az író pedig végig fantasztikus volt.
Azt kell hogy mondjam, bár nem voltak eddig sem hiú ábrándjaim a bolsevikokkal kapcsolatban, félelmetes, hogy milyen alakok és milyen rendszer működött Európa keleti felén, és miféle rendszerrel paktált le a Nyugat egy hasonló sarlatán rendszer legyőzéséhez. Alkoholisták, perverz tivornyázó gyilkosok, kéjenc hatalmasságok sora tűnik fel Sztálin cseppet sem rövid pályafutása során. Akárcsak egy maffia, úgy éltek és szervezkedtek a háttérben a különböző fejesek: Berija, akiben a szemüveges, intelligens külső megtévesztő álarca mögött az egyik legnagyobb szörnyeteg bújik meg, vagy a hősködő de ügyetlen Vorosilov ( ő testesíti meg azt a bizonyos modern fogalmat: „haver” a „haverok” egyike, akinek nincs különösebb tehetsége semmihez, csupán jó kapcsolatai, jelen esetben a vörös „parasztcárhoz”.) vagy a vicces bajszú Bugyonij, vagy a többi hithű bolsevik. Hruszcsov is egy igazi barom volt, furcsa hogy pont ő került a főtitkári pozícióba. Sztálin lánya kifejezetten kedves személynek tűnt.
Az a mészárszék ami Koba udvarában működött, a titkos cselszövések, egy igazi, Újasszír birodalom despotikus hatalmához hasonlítható. A végén annyira jellemző volt, hogy Sztálin haláltusája idején nem merték (?) kihívni az orvost, illetve az orvosok sem szívesen kezelték, mondván ha „felébred” nekik végük „puccs” kísérlet miatt. A könyv egyik legizgalmasabb része a Ribbentrop-Molotov paktum részénél olvastam, érdekes, hogy Sztálin és Molotov mennyire nem hittek ebben a „szövetségben” és hogy igen is nem voltak ők olyan ma született bárányok a sok farkas körül (Németország és Japán) minthogy gyakran olvasható. Érdekes, mennyire arrogáns volt a nyugati vezetőkkel már a kezdetektől fogva, hogy mennyire nem működött a szövetség, és hogy Sztálin hogy kijátszotta az amerikaiak naivitását. Különös, hogy Rooseveltet tisztelte, elismerte, Churchill-t pedig nem igazán kedvelte, pont aki leginkább az ellenlábasa volt a nyugatiak közül.

Új hozzászólás

Megitsune>!

++

1*


2011. október 17., 17:51

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

Szerintem meg pont az az egyik erőssége, hogy olvasmányos történelmi mű a diktátorról, ami tényleg úgy tárja fel életét, ahogy még nem nagyon ismerhette eddig senki.

Új hozzászólás

Pierre75>!

++

*


2014. május 18., 14:40

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

Lenyűgözően részletes tablót kapunk Kobáról és környezetéről. Mindazt az abszurditást, fékevesztett szadizmust amit a sztálinizmus jelentett mutatja be a mű. Egy csillagot vontam le a gyenge szerkesztés miatt. Igazi hiánypótló munka!

Új hozzászólás

gebra>!

++

*


2022. augusztus 29., 15:18

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

nehéz olvasmány, bár nem vártam mást.
nehéz egyrészt a témája miatt, másrészt a mélysége és alapossága miatt.
rengeteg jól felhasznált forrás, átlátható, érthető.
ha lehet ilyet mondani, akkor ez kihagyhatatlan annak, akit a II. világháború, a Szovjetunió és Sztálin élete érdekel.

Új hozzászólás

borzface>!

++

*


2015. október 2., 06:02

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

Egyszer olvastam még nagyon régen ,kölcsönbe kaptam :-) Azóta sokkal jobban elmélyültem a témában ,és rájöttem,hogy ez a könyv kell nekem !!!!De szó szerint sehol nem találom,még antikváriumban sem !Hátha tud valaki segíteni ….. :-)

Új hozzászólás

1 hozzászólás

bszgabi>!

++

*


2010. szeptember 27., 08:17

Simon Sebag Montefiore: Sztálin 93% A Vörös Cár udvara

Nagyon tetszettek a képek. Igazán emberközelbe hozták a történelmet. Bár nagyon érdekel ez a korszak, mégsem tudtam egy szuszra elolvasni a könyvet, inkább ide-oda csapongtam benne. Nagyon részletes, aprólékos. Nem túl olvasmányos.

Új hozzászólás

Sztálin · Simon Sebag Montefiore · Könyv (2024)

FAQs

What is Jerusalem Simon Sebag Montefiore about? ›

In a gripping narrative, Simon Sebag Montefiore reveals this ever-changing city in its many incarnations, bringing every epoch and character blazingly to life. Jerusalem's biography is told through the wars, love affairs, and revelations of the men and women who created, destroyed, chronicled and believed in Jerusalem.

Is Simon Sebag Montefiore related to Santa Montefiore? ›

Personal life. Montefiore lives in London with his wife, the novelist Santa Montefiore, and their two children. The couple are friends of King Charles III and Queen Camilla. Montefiore was appointed as a Trustee of the National Portrait Gallery in September 2021.

What religion was Montefiore? ›

Humanitarian, philanthropist, and campaigner for Jewish emancipation on a grand scale, Sir Moses Montefiore (1784–1885) was the preeminent Jewish figure of the nineteenth century—and one of the first truly global celebrities.

What is the Romanovs by Simon Sebag Montefiore about? ›

Montefiore's gripping chronicle reveals their secret world of unlimited power and ruthless empire-building, overshadowed by palace conspiracy, family rivalries, sexual decadence and wild extravagance, and peopled by a cast of adventurers, courtesans, revolutionaries and poets.

Who is Santa Montefiore's sister? ›

Tara Palmer-Tomkinson was born in Basingstoke, Hampshire on 23 December 1971, the daughter of Patricia (née Dawson) and Charles Palmer-Tomkinson. Her father represented Great Britain as a skier at the 1964 Winter Olympics. She was the younger sister of author Santa Montefiore.

Does Santa Montefiore have children? ›

Santa Montefiore lives in London with her writer husband Simon Sebag-Montefiore and their two children. Having gained a degree in Spanish and Italian from Exeter University, Santa made a career in PR and worked as Special Events director for the Polo Ralph Lauren flagship store in Bond Street.

How many hospitals does Montefiore own? ›

Montefiore Health System consists of 14 hospitals; a primary and specialty care network of more than 180 locations across Westchester County, the lower Hudson Valley and the Bronx; an extended care facility; the Montefiore School of Nursing, and its own Albert Einstein College of Medicine.

What is Jerusalem the biography about? ›

Montefiore takes the history of the old city from its beginnings as a fortified village through every conquest or occupation – Canaanite, Israelite, Assyrian, Babylonian, Persian, Macedonian, Seleucid, Roman, Byzantine, Ummayad, Abassid, Fatimid, Seljuk, Crusader, Saracen, Tatar, Mamluk, Ottoman, British, Jordanian and ...

What is Jerusalem by Michael Gurr about? ›

Jerusalem is about building a better world. Vivien Rickman convenes a volunteer group of prison visitors. Cameron Rickman is a member of the parliamentary Labour Party. Each strives to create a new and better society.

Is Jerusalem the biography a good book? ›

I would suggest this book mostly to those interested in a specific epoch of Jerusalem history to get fine detail and a balanced view that hews to excellent quality narration from a serious historian.

What is the mission statement of Montefiore? ›

The mission of Montefiore is to heal, to teach, to discover and to advance the health of the communities we serve.

References

Top Articles
Super Lemon Haze: Cannabis Strain Review & Informatie
Hurricane Beryl hits Category 5, breaks record as earliest ever to hit max strength
Asist Liberty
Sound Of Freedom Showtimes Near Governor's Crossing Stadium 14
Uihc Family Medicine
Southeast Iowa Buy Sell Trade
When is streaming illegal? What you need to know about pirated content
Citi Card Thomas Rhett Presale
State Of Illinois Comptroller Salary Database
Regular Clear vs Low Iron Glass for Shower Doors
Craigslist Jobs Phoenix
Oppenheimer Showtimes Near Cinemark Denton
Nj Scratch Off Remaining Prizes
What Happened To Maxwell Laughlin
The Banshees Of Inisherin Showtimes Near Regal Thornton Place
Les Rainwater Auto Sales
Kürtçe Doğum Günü Sözleri
Transfer and Pay with Wells Fargo Online®
Tygodnik Polityka - Polityka.pl
Keck Healthstream
Walgreens Alma School And Dynamite
Hewn New Bedford
Masterkyngmash
Mj Nails Derby Ct
Ice Dodo Unblocked 76
Redfin Skagit County
Chime Ssi Payment 2023
California Online Traffic School
Parkeren Emmen | Reserveren vanaf €9,25 per dag | Q-Park
Urban Dictionary Fov
Student Portal Stvt
Pain Out Maxx Kratom
Weathervane Broken Monorail
Craigslist Maryland Baltimore
Arcadia Lesson Plan | Day 4: Crossword Puzzle | GradeSaver
Sams La Habra Gas Price
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Duff Tuff
Admissions - New York Conservatory for Dramatic Arts
The Closest Walmart From My Location
How To Upgrade Stamina In Blox Fruits
Henry Ford’s Greatest Achievements and Inventions - World History Edu
Weather Underground Cedar Rapids
Unitedhealthcare Community Plan Eye Doctors
Senior Houses For Sale Near Me
Walmart 24 Hrs Pharmacy
Enr 2100
Pixel Gun 3D Unblocked Games
Craigslist Marshfield Mo
What Time Do Papa John's Pizza Close
Free Carnival-themed Google Slides & PowerPoint templates
Craigslist Monterrey Ca
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5999

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.